Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Krizat ekonomike më të mëdha në histori si pas.nartaliteti !

:: sport

Krizat ekonomike më të mëdha në histori si pas.nartaliteti ! Empty Krizat ekonomike më të mëdha në histori si pas.nartaliteti !

Message  Perparimi Lun 4 Aoû - 16:25

xSipas këtyre parashikimeve, të paktën 100 milionë njerëz mund të vdesin nga uria. Vendet e botës së tretë do të jenë ato që do të preken më shumë. Vendet e zhvilluara do të preken nga kriza, e cila tashmë ka filluar të ndihet në çmime kudo, por nuk do të fundosen ashtu si do u ndodhë vendeve të varfra.
Deri para disa dekadash, krizat financiare ishin ekuivalente me krizat e bankave. Sot ato mund të kenë formën e çfarëdo krize që ka të bëjë me paratë. Shumë ekonomistë kanë ngritur teoritë se si zhvillohet një krizë financiare dhe si mund të përballohet. Sidoqoftë, nuk ka një vijë të përgjithshme parandaluese dhe krizat financiare mbeten akoma një fenomen i rregullt.
Një ndër krizat më të hershme financiare është ajo e vitit 1907, ku tregu i bursës amerikane u rrënua në dy raste brenda një viti dhe Banka Kombëtare e Amerikës së Veriut falimentoi për shkak të menaxhimit të dobët. Tregu arriti të stabilizohej një vit më pas, megjithatë ky rast bëri që kongresi të mendohet mirë për politikat dhe ligjet e ardhshme. Disa prej krizave më të mëdha financiare në botë janë ajo e naftës në vitin 1973, "E marta e zezë" në vitin 1929, kur 10 miliardë dollarë në tregun e bursës u kthyen në hi. Kjo ishte një ndër ngjarjet që shërbeu si pararendëse e "Depresionit të Madh".
Ndër krizat më të vonshme të shekullit XX është kriza ekonomike e Argjentinës, e vitit 1999.

Perparimi
Admin

Numri i postimeve : 17280
Registration date : 30/04/2006

https://diskutime-shqiptare.albanianforum.net

Revenir en haut Aller en bas