Terrorizmi
:: politika
Page 1 sur 1
Terrorizmi
Terrorizmi është përdorimi i qëllimshëm i dhunës së paligjshme apo kërcënimin e dhunës së paligjshme në mënyrë që të instalacioni i frikës, me qëllim të detyruar ose të frikësuar qeveritë ose shoqëritë për të arritur qëllimet që janë përgjithësisht politik, fetar apo ideologjik.
Terrorizmi Termi është përdorur për herë të parë gjatë Revolucionit Francez, në mënyrë për të treguar gjendjen e përgjithshme të frikës që është krijuar me qëllim për qëllime politike.
Vista-xmag.pngPodrobniji artikull: Terror
Terrorizmi mund të shihet si një shprehje e strategjisë politike, dhe në përputhje me rrethanat e definuar si aktivitetet sekrete të individëve, organizatave ilegale nëpërmjet përdorimit të paligjshëm të forcës apo dhunës kundër personave apo pronës për të vënë presion mbi qeverinë, popullatës civile, apo ndonjë segment i saj, në mënyrë që të arrihet objektivat politike apo sociale.
Veprimet terroriste të organizatave individuale kërkon të tërheqë vëmendjen për problemet e këtyre grupeve dhe fraksioneve, dhe mënyrën më të përshtatshme për të arritur këto qëllime janë përfaqësues të shtetit dhe vrasjen e qytetarëve të pafajshëm dhe sulmesh ndaj pronës publike. Kur në një administratë shtetërore shërben akte të tilla janë duke folur për terrorin.
Ndër qëllimet e terrorizmit zakonisht mund të përmbushur ato natyrën politik ose jo-politik, dhe ndër objektivat më të zakonshme politike po fitojnë pushtet, duke ruajtur fuqinë dhe ndikimin e qeverisë. Dhe se terrorizmi shërben vetëm si mjet për arritjen e objektivave, dhe përdorimi i terrorit për të ruajtur pushtetin është më pak e zakonshme, por edhe fenomenin, veçanërisht në vendet e Amerikës së Jugut. Gjithashtu ne gjejmë shumë shembuj të kryerjes së aktiviteteve terroriste që synojnë të ndikojnë strukturat qeverisëse të dyja vendit, qoftë në mënyrë direkte apo indirekte. Akt terrorist nuk do të duan të marrin ose të ndryshojë qeverinë, por do që të detyrojë veprime të caktuara dhe vendimet që nuk janë në pajtim me ligjin. Një shembull është sulm mbi stacionin hekurudhor në Madrid më 11 mars të vitit 2004. Sulmi detyroi qeverinë spanjolle të tërheqë trupat e saj nga Iraku. Në qëllimet jo-politike ne mund të përfshijnë fetar, duke vrarë shiitët dhe sunitët në Irak, kombëtar, përpjekje për të krijuar SAO Krajina në Kroaci, dhe të tjerët.
Lëvizjet politike që nuk kanë fuqinë për të rrëzuar qeverinë, apo ata janë mohuar e drejta e paqësore protestojnë për të qenë në aktivitetet e tyre për të përfshirë strategji terroriste. Ndërsa vrasjet revolucionare politike përdoret si një sinjal për rebelim të madh, sulmet terroriste mund të jetë i pavarur nga çdo plan strategjik revolucionare. Rezistenca mund të marrë formën e një fushate për të frikësuar mbështetësit e regjimit formën e sabotimit, rrëmbimit, shkatërrimin e ndërtesave dhe si.Fushata sistematik dhe i zgjatur, me qëllim për të fituar një armik të jashtëm (ose kushdo që mbështet njëjtë) është quajtur partizan apo guerile veprim luftë.
Struktura e organizatës terroriste [edit VE | edit]
Në krye të udhëheqësit / udhëheqjes përshkrimin e recetave programit, të marrin vendime, të përcaktojë qëllimet dhe përgjithësisht drejtojnë aktivitetet e anëtarëve të saj. Më poshtë është një numër në rritje të sulmeve që implementors janë zakonisht në gjendje për të trajnuar anëtarët e rinj të grupit terrorist. Ndihmëtarë aktive janë grup më të shumta prej atyre që vetë në përgjithësi nuk mbajnë anëtarët e grupit. Ata zakonisht materialisht të ndihmuar anëtarët e grupit në detyrë, dhe nganjëherë duke marrë pjesë në sulmin e vetë ose në një rol mbështetës (zbavitje, etj). Ndihmëtarë pasive janë në fund të hierarkisë, dhe janë më të shumta dhe përfaqësojnë individët të cilët dinë se si të aktiviteteve terroriste, prania e terroristëve, por vendosi të injorojë aktivitetet e tyre. Disa nga metodat e veprimit të grupeve terroriste janë qeliza terroriste.Parimi bazë i operacionit është relativisht e thjeshtë. Ndarja organizatë të madhe në shumë grup multipersonalnih dhe shkëmbimin e informacionit brenda çdo qelizë, nëse është e nevojshme, organizata ka shanset më të mëdha për të mbijetuar në rast se ndonjë nga pjesët e saj është komprometuar. Ai përbëhet nga planifikimit ose qelizat mbështetëse, fle apo qelizat "nëndetëse", dhe qelizat egzekucijskih. Individët zhgënjyer në sistemin shoqëror dhe të pafuqishëm për të ndryshuar rendin dhe marrëdhëniet në shoqëri, ata vendosin të sulmojnë njerëzit në pozicione kyçe të pushtetit dhe mbahen përgjegjës për rezultojnë situatën ose një sulmi terrorist janë duke u përpjekur për të tërhequr vëmendjen për një problem të caktuar, dhe veprime të tilla mund të përkufizohet si një terrorizëm individual. Gjithashtu ekziston një terrorizëm vetëvrasje, e cila mund të jetë një mënyrë integrale e veprimit të ndonjë strukture organizative, dhe ndikimi psikologjik që shkaktoi shpërthimi është shumë i madh.
:: politika
Page 1 sur 1