Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Duhani

:: sport

Duhani Empty Duhani

Message  Perparimi Jeu 13 Nov - 15:15

Mërzia nuk e heq mërzinë!

Kur mbetesh i vetmuar, pa shokë, pa mbështetje, pa pare, i braktisur ose i lënë, i refuzuar o i dëbuar, i pashpresë e i pafuqishëm, të gjithë presin nga ti të rrëzohesh, të biesh në dëshpërim, të kalosh ditën në gjumë, natën ta kalosh rrugëve, o i mbyllur në shtëpi e i vdekur në mendime, i dehur e i humbur, i dëshpëruar e i pashpresë.

Po, koha më e mirë për t'i lënë veset e këqija është koha kur ti je më së keqi, dhe bash atëherë kur të gjithë të shohin të 'mundur' ti vendos të mbijetosh dhe e privon veten edhe nga 'ngushëllimi' që kujton se e gjen në cigare.
Kur mund të jetosh pa dashuri, mund të jetosh pa të gjitha 'sëmundjet' e tjera të varësisë. Se edhe nevoja për të qenë i dashuruar është një lloj 'sëmundje' shpirtërore e varësisë nga dashuria, vet fakti se dashuria na plakë duke na lënë me mend të fëmijëve.

U bë një vit kur e kam ndezur cigaren e fundit.
Cigaren e fundit e kam pirë në varreza.
E kam zgjedhur këtë vend për ta fikur cigaren e fundit, jo si simbolikë e një fundi, por si simbolikë e një premtimi që e kam dhënë.
1. E bën njet për hir të dashurisë, për hir të atij që më së shumti e do. Ata që janë prindër e kanë më lehtë, se mund ta bëjnë njet për fëmiun e tyre!

2. Pasi që e bën njet, e mendon një datë kur do ta lësh cigaren. Është me rëndësi që kjo datë të ketë një domethënie të madhe për ty; Nëse e zgjedh datën që e kujton për të keq, atëherë ky është rasti që ta bësh atë datë të ta kujtoj edhe një vendim të mirë. Unë e kam zgjedhur datën 29, si numër që ma ndryshoi jetën pergjithmonë.
4. Duke pirë cigare pas cigares, dhe i vetëdijshëm se së shpejti do ta lësh cigaren, ti preukupohesh se si do të kalosh kohën pa 'shokun' e vjetër. Pyet veten e të afërmit: a pihet kafeja pa cigare! Pas ushqimit si do të duroj pa cigare! E në gisha, në vend cigares, çfarë do të mbajë!

Më vjen gjynah prej vetes tani kur e kujtoj se sa seriozisht e merrja dilemën 'qysh do t'ia bëjë pa mbajtur diçka në dorë'.
12. Muajt kalojnë, pastaj të duket vetja sikur nuk ke pirë kurrë duhan. Ndjehesh superior ndaj atyre që e pinë. Askush s'ta thotë por në vendimin tënd për ta lënë duhanin të gjithë duhanpirësit ta kanë lakmi.
Kur herët në mëngjes dhe gjatë ditës në pauzë sheh punëtorët burra e gra duke pirë cigare para dyrve të bankave, postave e institucioneve, në ajër të ftohët e me do filxhana të plastikës në dorë, të duket pamje e mjerë, dhe mburresh me veten që nuk je pjesë e atyre njerëzve që nuk dinë dhe nuk mund ta lënë duhanin, siç ke ditur dhe ke mundur ti.

13. Mos u bë i mërzitshëm ndaj atyre që e pinë duhanin. Mos u komplekso, shikoje drejt në sy atë që përballë teje e ka ndezur cigaren.
14. Mos prano, në asnjë mënyrë të ndezësh asnjë cigare nga miku që ta ofron 'vetëm një' cigare, sa për të thënë. Në fakt, miku i vërtetë e respekton vendimin tënd dhe nuk të ofron cigare e as nuk e pi në praninë tënde.

15. Sa më përket mua, unë ndjehem sikur kurrë s'kam ndezur cigare në jetë. Kam mëkatuar me vetveten. Unë e kisha harruar se buka ka aromë, se molla ka aromë, se kafeja ka aromë. Se, dheut i vjen era.
Para bukatores, ndalem disa çaste veç për të marrë aromën e bukës, që është aromë që të bën të ndihesh i ri dhe i lumtur. Aromë që ta kujton mallin për nanën, gjyshen për shtëpinë e vjetër të fëmijërisë.

Atë që ka menduar ta lë duhanin e siguroj se kurgjë s'të gjen kur e lë duhanin.
Veç e kupton se duhani s'ta heq mërzinë.

5. Të ndihmon nëse i analizon njerëzit që e pinë duhanin. Ashtu siç hanë bukë njerëzit e ndershëm dhe kriminelët, ashtu e pinë duhanin edhe njerëz të ndershëm e të suksesshëm, edhe kriminelë, vrasës, të droguar e të dëshpëruar.

3. Rregull e artë është që të mos i bësh vetes presion, pra ta lësh duhanin në proces, duke reduktuar ditë për ditë numrin e cigareve.

E kam pasur më lehtë ta lë duhanin, për shkak se kam premtuar se do ta lë, dhe këtë premtim e kam realizuar para varrit të atij që i kam premtuar.

Manuali im për lënien e cigares:

11. Duhani ta fryen barkun, sikurse përtypja e çamçakëzit, sepse duke thithur cigaren fut ajër të tepër në trupin tënd, prandaj kur e lë duhanin mahnitesh me barkun tënd të rrafshët.

Perparimi
Admin

Numri i postimeve : 17280
Registration date : 30/04/2006

https://diskutime-shqiptare.albanianforum.net

Revenir en haut Aller en bas

:: sport